Sünteetilised suhkruasendajad

Sünteetilised suhkruasendajad ehk kunstsuhkrud omavad uuringute põhjal tervisele kahjulikku mõju, neid kasutada ei ole soovitatav. Näiteks aspartaam on sahharoosist 200 korda magusam aine. Manustamine võib olla seotud mitmesugusete raskete terviseriketega, võib mõjutada ajutegevust, tekitada erinevaid vähiliike, väsimust, migreeni, käitumisprobleeme ja unehäireid.
Atsesulfaam K on lauasuhkrust 170-300 korda magusam, EL on heaks kiitnud aga toimet inimorganismile ei ole piisavalt uuritud (võib olla kantserogeenne ja mõjutada l aste sünnieelset arengut). Suklaroos on lauasuhkrust 600-650 korda magusam, talub kõrget temperatuuri, kasutatakse pika säilivusajaga toodetes. Mõned uuringud on katseloomadel avaldanud negatiivset mõju soolestiku mikrofloorale, seos kaalutõusu ja DNA kahjustustega ja migreeniga. Sahhariin on suhkrust 500 korda magusam. Uuringud on näidanud kasvajate esilekutsuvat toimet kasteloomadel. Kanadas keelustatud. Organismis sahhariin ei lõhustu, väljub praktiliselt muutumatuna – energiat ei anna. Imendumine on kiire, jõuab ka loote vereringesse. Vältima peaksid rasedad, rinnaga toitvad emad ja väikelapsed.
Kunstsuhkrud on:
Aspartaam (E951) – on dipetiid, koosneb kahest aminohappejäägist: fenüülalaninist ja apsrgiinhapest, mis koos moodustavad sahharoosist 200 korda magusama aine. Uuringutest tuleneb vastuolulist infot, manustamine võib olla seotud mitmesugusete raskete terviseriketega nagu mõjutada ajutegevust, tekitada erinevaid vähke, väsimust, migreeni, käitumisprobleeme, unehäireid.
Atsesulfaam K (E-950) – lauasuhkrust 170-300 korda magusam, hea kuumataluvusega. Kasutatakse toiduainetööstuses ja ravimitööstuses. EL on heaks kiitnud aga toimet inimorganismile ei ole piisavalt uuritud (võib olla kantserogeenne ja mõjutada l aste sünnieelset arengut.
Suklaroos (E-995) – lauasuhkrust 600-650 korda magusam, talub kõrget temperatuuri, kasutatakse pika säilivusajaga toodetes. Mõned uuringud on katseloomadel avaldanud negatiivset mõju soolestiku mikrofloorale, seos kaalutõusu ja DNA kahjustustega, migreen.
Sahhariin (E954) – kasutusel üle 100 aasta. Suhkrust 500 korda magusam. Kuumutamist ei talu, magusus kaob. Uuringud on näidanud kasvajate esilekutsuvat toimet kasteloomadel. Kanadas keelustatud. Organismis sahhariin ei lõhustu, väljub praktiliselt muutumatuna – energiat ei anna. Imendumine on kiire, jõuab ka loote vereringesse. Vältima peaksid rasedad, rinnaga toitvad emad ja väikelapsed.
Tsüklamaat (E952) – suhkrust 40 korda magusam. Talub kõrget temperatuuri ja happelist keskkonda. Põhjustab katseloomadel vähki. USA-s keelustatud, El-is kasutusel.
Neotaam (E961) – lauasuhkrust 7000-13000 korda magusam. Organism metaboliseerib neotaamik iiresti ja see väljutatakse ilma, et see organismi kuhjuks. Ei peeta tervisele ohtlikuks. USA-s kasutusel al. 2002a. ja EL-is al. 2011a.
Tagatoos – on lihtsüsevesik, millel on fruktoosiga sarnane keemiline valem. Leidub looduslikult piimas ja mitmetes puuviljades (õun, ananass, apelsin, rosin, dattel). Toodetakse vadakus leiduvast piimasuhkrust. Magusus võrreldes suhkruga 75%-92%. Peetakse tervisele ohutuks.

Koostas: Triin Terasmaa

Allikad:
A. Soots, Tervis toidust, lk 146-151
Toidukaupade e-poed
Ravimite infolehed
Eelmine
AJULE EI OLE VAJA SUHKRUT
Järgmine
Miks on kondipuljong tervislik?

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: